Specijalne tehnike

Dry needling

Dry needling je minimalno-invazivna metoda prilikom koje certificirani terapeut aplicira ubod akupunkturnom iglom kroz kožu na bolno mjesto u mišiću koje nazivamo trigger točka.

Trigger točka je hiperiritabilna točka u mišićnom snopu koja uzrokuje lokalnu ili prenesenu bol. Najčešće su palpatorno bolna mjesta koje nastaju kao posljedica akutnog (ozljeda) i kroničkog preopterećenja mišića, stresa, straha, poremećaja metabolizma, drugih bolesti i sl. Trigger točke uslijed pritiska na nekim mjestima u blizini živca mogu uzrokovati jake bolove i trnce kao kod piriformis sindroma.

Ova metoda često se uspoređuje s akupunkturom, no jedina zajednička točka ovih dviju metoda jest mala metalna igla kojom tretiramo bolnu točku. Zadaća dry needlinga je stimulacija trigger točaka u mišićima dok akupunktura djeluje na otvaranje protoka čovjekove energije.

Cilj ove metode je ubod iglom u ciljano tkivo radi postizanja analgezije. Mjesto ulaska igle je neprimjetno, a rezultat bilježimo kada mišić napravi svojevrsan "twich" nakon čega tenzija mišića i njen utjecaj na okolna tkiva popušta. Za potpuni učinak ova se tehnika kombinira s masažnim tehnikama i drugim specijalnim metodama. Kako bi metoda bila učinkovita potrebna je adekvatna medicinska indikacija.

Dry needling se primjenjuje prema pravilima sterilnosti koristeći sterilne igle, a u tretmanu se ne koriste lijekovi niti bilo koje druge supstance, već analgeziju postiže sama igla. Jednim tretmanom moguće je obraditi do nekoliko suspektnih točaka. Pravi učinak tretmana očekuje se unutar 24-48h koliko je tretiranom tkivu potrebno za oporavak.

IASTM

IASTM (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilisation) je specijalna tehnika opuštanja mekih tkiva pomoću metalnih instrumenata koji su izrađeni od posebne legure nehrđajućeg čelika s nakošenim rubovima i konturama koji mogu biti u skladu s različitim anatomskim lokacijama tijela i omogućuju dublju penetraciju. Instrumenti učinkovito djeluju na ograničenja fascija i ožiljakasto tkivo. Ergonomski dizajn ovih instrumenata pruža kliničaru mogućnost lociranja ograničenja i omogućuje mu da liječi zahvaćeno područje odgovarajućom količinom pritiska.

IASTM se koristi za uvođenje kontrolirane mikrotraume u područje mekog tkiva kako bi se potaknuo lokalni upalni odgovor. To inicira ponovnu apsorpciju prekomjernog ožiljnog tkiva, a olakšava se preoblikovanje zahvaćene strukture mekog tkiva. Nakon ovog tretmana i preoblikovanja ožiljnog tkiva, stanice će se organizirati kako bi potaknule mobilnost mekih česti.

Sama tehnika vuče korjene još iz drevne kineske medicine poznata kao Gua sha koja koristi instrumente s izglađenim rubovima za struganje kože do pojave crvenila. Baš u tome je glavna razlika između drevne medicine i IASTM-a. Primjenom metalnih instrumenata na kožu IASTM ne smije izazvati oštećenja kože, hematome i druge ozljede. Ova je tehnika priznata i cijenjena širom svijeta, posebice u sportskim klubovima, te ponajboljim svjetskim klinikama.

Medical flossing

Medical flossing je specijalna tehnika novijeg datuma koja je svoje mjesto našla u liječenju akutnih sportskih ozljeda i ozljeda lokomotornog sustava općenito. Prilikom aplikacije metode koriste se specijalne gumene adhezivne trake kojima velikom kohezijskom silom djelujemo na kožu i potkožno tkivo. Postižemo analgetski učinak, povećanje opsega pokreta te povećanje vaskularizacije.

Tri su glavne komponente medical flossinga: kompresija, pokret, iritacija.

Terapeut aplicira kohezivnu traku pod određenim nategom na mišić i/ili zglob ovisno o potrebama liječenja te ciljevima pacijenta. Tehnika je vrlo učinkovita kod akutnih ozljeda lokomotornog sustava, lako je primjenjiva i zahtjeva specijalno obučen kadar.

Kinesiotaping

Kinesiotaping je terapijska metoda koja ublažava bol i olakšava limfnu drenažu mikroskopskim podizanjem kože. Na taj način povećava se intersticijski prostor na koži i omogućava se smanjenje upale u zahvaćenim područjima. Temeljem dugogodišnjih istraživanja razvijena je posebna adhezivna traka čijom aplikacijom diktiramo određenu primjenu. Začetnih tehnike je dr. Kenzo Kase iz Japana, a na temelju njegovih znanja do danas kinesiotaping je jedna od najzastupljenijih tehnika u svijetu fizioterapije. Pravilnim postavljanjem adhezivne trake možemo utjecati na smanjenje boli u upale, ubrzati post kirurško zacjeljivanje, optimizirati performanse posebno kod sportaša, spriječiti ozljede, ali i pojačati cirkulaciju što utječe na prirodni proces zacjeljivanja. Klinički dokazi pokazuju da kinesiotaping ima pozitivne fiziološke učinke na kožni, limfni i krvožilni sustav, fasciju, mišiće, tetive, ligamente i zglobove.


Postoje 4 tehnike aplikacije adhezivne trake:


  1. Mišićni taping - Pomaže kod sniženog tonusa (facilitacija), povišenog tonusa (inhibicija) te kod ozljede mišića (povećanje elastičnosti).
  2. Korektivni taping - Korekcija funkcije mišića/zgloba, posture, fascije.
  3. Drenažni taping - djeluje na podizanje kože što omogućava bolji protok limfe i cirkulacije te smanjuje edem
  4. Kod ozljeda ligamentarno-tetivnog aparata


Može se koristiti u kombinaciji s mnoštvom drugih tretmana i modaliteta unutar fizioterapije i učinkovit je tijekom rehabilitacijske i kronične faze ozljede, kao i za preventivne mjere.

ISTAKNUTO

Ind Dry needling, IASTM (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilisation), medical flossing, kinesiotaping...

Zašto odabrati nas?


Ponosno Vam predstavljamo neke brojke koje ukazuju na uspješnost našeg pristupa i rada. Javite nam se s punim povjerenjem za evaluaciju Vašeg stanja i procjenu učinka terapije. U proteklih 14 godina u našoj bolnici uspješno je operirano preko 7000 pacijenata. Fizikalnom terapijom izbjegli smo operaciju kod višestruko više pacijenata. U našem timu radi 8 vrhunskih liječnika.

0 +

Zadovoljnih pacijenata

0 +

Godina iskustva

0 +

Članova tima

DOGOVORITE TERMIN

Slobodno nam pošaljite poruku s bilo kojom vrstom upita.


NAZOVITE NAS