Protokol za sportaše

Fizikalna terapija za sportaše

Protokol provjere funkcionalnog statusa sposobnosti lokomotornog sustava i fizikalne terapije za sportaše u našoj ustanovi sastoji se od izokinetičkog testiranja mišića i zglobnih testiranja na biofeedback Centaur aparatu.

Cilj protokola je utvrditi deficite snage i mišićnih disbalansa kod sportaša nastale neadekvatnim treningom ili mogućim zaostatkom oporavka nakon ozljeda ili operativnih zahvata, te samim time prevenirati mogućnost budućih ozljeda, otkloniti utvrđene nedostatke ipodići sportsku izvedbu na višu razinu.

Vrhunski aparati i posebna znanja, kao i iskustva kojima raspolaže naš tim, omogućavaju nam vrlo detaljan uvid u rezultate svake mišićne skupine i dijela tijela koji testiramo. Svakom ovakvom postupku prethodi razgovor sa liječnicima posebno educiranim za ovakvu dijagnostiku. Ukoliko prilikom dijagnostičkog procesa otkrijemo postojeće ozljede ili rizike koji do tada nisu dijagnosticirani, sportaša se upućuje na daljnje obrade, te preglede specijalista (MRI, UZV, itd.).

Kao metodu oporavka, kako bismo sačuvali “svježinu” i prevenirali mogući zamor ili tretirali akutna bolna stanja, između ostalog koristimo INDIBA radiofrekvencijsku struju uz koju se primjenjuje i manualna terapija.

 • Izokinetika – testiranje snage i izdržljivosti mišića, te utvrđivanje disbalansa snaga. Izokinetički testovi i ciljane vježbe se obavljaju na najsuvremenijem HUMAC NORM sustavu.
 • Centaur – mjerenje brzine neurološkog odgovor u autonomnoj mišićnoj skupini (prvenstveno mišići trupa)

Protokol

Trajanje samog protokola je 14 dana. Prvog dana radi se kompletno testiranje na svim aparatima, razgovor s liječnikom, te se odmah prvi dan započinje s izokinetičkim treningom i treningom na Centaur sustavu, a sve na temelju analiza učinjenih testova.


Primjer 14-dnevnog protokola:

 1. dan – Testiranje + trening (izokinetika i Centaur)
 2. dan – Trening (izokinetika)
 3. dan – Trening (izokinetika + Centaur) + Indiba (oporavak)
 4. dan – Trening (izokinetika)
 5. dan – Trening (izokinetika + Centaur) + Indiba (oporavak)
 6. dan – Trening (izokinetika)
 7. dan – ODMOR
 8. dan – Trening (izokinetika + Centaur)
 9. dan – Trening (izokinetika) + Indiba (oporavak)
 10. dan – Trening (izokinetika + Centaur)
 11. dan – Trening (izokinetika) + Indiba (oporavak)
 12. dan – Trening (izokinetika + Centaur)
 13. dan – Trening (izokinetika + Centaur) + Indiba (oporavak)
 14. dan – Izokinetički RETEST + Centaur RETEST

Protokol 1 – Prevencija

Ukoliko se dijagnostičkim postupcima ne utvrdi prisutnost ozljede, sportaš je podvrgnut protokolu prevencije.

Glavni cilj protokola je dijagnostičkim protokolom utvrditi deficite koji bi u budućnosti mogli prouzrokovati ozljedu, te ih ispraviti. Kako bi precizno odredili u kojem smjeru krenuti i gdje postoje deficit provodi se izokinetičko i Centaur biofeedback testiranje.

Na temelju precizne i jasne dijagnostike provodimo daljnju terapiju specificiranu za pojedinca.

Trajanje protokola ovisi o rezultatima inicijalne dijagnostike.

Protokol 2 – Liječenje postojeće ozljede

Ozlijeđeni sportaš podvrgnut je dijagnostici kako bi otklonili uzrok ozljede, a ne samo posljedicu. Specifičnost našeg pristupa je u činjenici kako se u našoj bolnici, osim samog ozlijeđenog područja, procjenjuje stanje i radi dijagnostika i ostalih područja (mišića i mekih tkiva). Dijagnostičkom obradom, te raznim mogućnostima samih aparata, osim samog liječenja, sportaš održava i unapređuje postojeće stanje, te samim time ne gubi na dragocjenom vremenu prilikom povratka u sportsku aktivnost na najvišoj razini.

Nakon inicijalne dijagnostike, sportaš je podvrgnut programu liječenja, te podizanju spremnosti ostale muskulature ukoliko priroda ozljede to dozvoljava.

Trajanje protokola ovisi o rezultatima inicijalne dijagnostike.

ISTAKNUTO

Cilj našeg protokola je utvrditi deficite i mišićne disbalanse kod sportaša, te samim time prevenirati mogućnost budućih ozljeda, liječiti postojeće, te podići sportsku izvedbu na višu razinu.

Zašto odabrati nas?


Ponosno Vam predstavljamo neke brojke koje ukazuju na uspješnost našeg pristupa i rada. Javite nam se s punim povjerenjem za evaluaciju Vašeg stanja i procjenu učinka terapije. U proteklih 14 godina u našoj bolnici uspješno je operirano preko 7000 pacijenata. Fizikalnom terapijom izbjegli smo operaciju kod višestruko više pacijenata. U našem timu radi 8 vrhunskih liječnika.

0 +

Zadovoljnih pacijenata

0 +

Godina iskustva

0 +

Članova tima

DOGOVORITE TERMIN

Slobodno nam pošaljite poruku s bilo kojom vrstom upita.


NAZOVITE NAS