Rehabilitacija nakon operacija kralježnice

U prvoj fazi rehabilitacije, koja traje od dana operacije do 6. odnosno 8. tjedna, poštujemo postoperativni režim kod određenih aktivnosti. Zabranjeno je saginjanje, podizanje tereta s poda te rotacija u trupu. Najvažnija zadaća fizioterapeuta je educirati pacijenta o transferima iz ležećeg u sjedeći položaj, kako ustati i kako ponovo leći u krevet. U ovoj fazi dopušteno je sjediti nekoliko puta dnevno po dvadesetak minuta uz postepeno povećanje i preporuča se hodanje nekoliko puta dnevno. Funkcionalna aktivnost postepeno se povećava poštujući opće stanje pacijenta.


U drugoj fazi započinjemo program individualnim vježbama za kralježnicu poštujući pravila opterećenja kralježnice. Posebnu pažnju pridajemo aktivaciji neaktivne muskulature. Ovisno o stanju samog pacijenta u ovoj fazi možemo započeti različite programe rehabilitacije. Temelj svake vježbe je kvaliteta izvođenog pokreta, a preduvjet za dugoročnu kvalitetnu rehabilitaciju je edukacija vježbi koje će Vam naš tim s veseljem demonstrirati.


Nakon 12 tjedana ulazimo u treću fazu rehabilitacije gdje se pacijentima mlađe životne dobi sportašima i rekreativcima program vježbi sastavlja ovisno o stupnju fizičke kondicije. Program sadrži treninge snage visokog intenziteta, fleksibilnosti, stabilizacije, kontrole trupa, propriocepcije i vježbi koordinacije. Pacijenti prosječne i smanjene fizičke kondicije imat će program sastavljen u skladu s njihovim fizičkim statusom.

ISTAKNUTO

Rehabilitacija nakon operacija kralježnice odvija se u tri faze.