Rehabilitacija nakon ortopedskih operacija

Ortopedija ili ortopedska kirurgija jedna je od grana u medicini koja se bavi bolestima i liječenjem mišićno-koštanog sustava, a prvi put se kao pojam spominje još u 18. stoljeću. U svijetu fizikalne terapije i rehabilitacije ortopedski pacijenti su česti posjetitelji rehabilitacijskih centara i dolaze nam iz raznih sfera života kao npr. vrhunski sport, rekreacija ili svakodnevnica. U našem rehabilitacijskom centru Aksis pacijentima nudimo široki spektar liječenja ortopedskih bolesti i ozljeda, a dijelimo ih u nekoliko faza.


Prva faza, rana postoperativna/posttraumatska u kojoj se koriste raznovrsne pasivne procedure (elektroterapija - interferentne i dijadinamske struje, UZV, LASER, magnetoterapija, elektrostimulacija – COMPEX, TRT radiofrekvencija, Medical flossing, INDIBA), te pasivna mobilizacija s ciljem očuvanja i povećanja opsega pokreta (ROM).


Druga faza, koja slijedi nakon kontrolnog specijalističkog (dijagnostičkog) pregleda, te u kojoj se, ukoliko je ozljeda sanirana unutar očekivane faze oporavka, postepeno ukidaju pasivne procedure, te se započinje s manualnim tehnikama prema Kaltenborn/Evjenth, odnosno Maitland konceptu s ciljem povećavanja ROM-a i jačanja muskulature.

U trećoj fazi se potpuno ukidaju pasivne procedure i nastavlja s manualnim tehnikama ukoliko nije postignut očekivani ili potpuni ROM te započinje s rehabilitacijskim treningom.


Četvrta faza koja uključuje vježbanje na CYBEX mašini (izokinetika), odnosno na CENTAUR uređaju (biofeedback motor control) za jačanje pojedinih autonomnih skupina mišića trupa.


Konačna peta faza podrazumijeva povratak sportu (vrhunskom/rekreativnom) i daljnji rad s trenerima u određenim sportskim disciplinama.

ISTAKNUTO

Rehabilitacija nakon ortopedskih operacija odvija se u pet faza, sve do povratka sportu i svim ostalim svakodnevnim aktivnostima.